Pantholops hodgsoni
Chirun (Pantholops hodgsoni), ibland kallad tibetansk antilop, och saigan brukar föras samman till den lilla underfamiljen saigadjur (Saiginae). Chirun är lättare än saigan, den väger 25-35 kg och blir 90-100 cm hög över manken. Huvudet är kort, och nosen något uppsvälld, dock inte på långt när lika kraftigt som hos saigan. Kroppen är tämligen långsträckt med en rak rygglinje. Benen är långa och smala, som hos en typisk antilop. Även de smala klövarna påminner om typiska antilopers. Pälsen är tjock och kraftig. Upptill är färgen ljust sandbrun och på buksidan är den nästan vit. Äldre hannar är mörkbruna på huvudets ovansida, liksom på benens framsidor.
Chirun har doftkörtlar på flankerna, men ej på huvudet eller mellan klövarna. Endast hannen har horn. Dessa är 60-70 cm långa och går nästan rakt upp från hjässan. Hornen är svagt utåtsvängda, och spetsarna är något framåtböjda. Hornen är ringlade upp till ungefär två tredjedelar av sin längd.
Chirun förekommer endast på tibetanska högslätterna, på upp till 5000 meters höjd. Landskapet får gärna vara kuperat, men den skyr områden med träd. Det får inte heller vara långt till öppet vatten. Chiruns ursprungliga utbredningsområde har reducerats betydligt genom människans inverkan.
Chiruns levnadssätt är inte utforskat, och de kunskaper man har, kommer från gamla reseberättelser. Enligt dessa lever chirun i små grupper, vilka under vintern sluter sig samman till större gjordar. De gör långa vandringar under sitt sökande efter de bästa betesmarkerna. Det är möjligt att handjuren under brunstperioden etablerar revir, medan honorna rör sig över större områden. Brunsten infaller i november och december, och hannarna slåss intensivt under denna period, antingen om reviren (om det nu är så att sådana förekommer) eller också om direkta innehav av hondjursharem, på samma sätt som hos saigan. Kalverna föds i början av sommaren, efter ungefär ett halvårs dräktighetstid. Enligt uppgift är tvillingfödslar ovanliga.
IUCN listar chiru sedan 1999 som starkt hotad. Kina och Indien har därför inrättad stränga skyddsregler.
Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper