Antiloper

Addaxantilop


Addax nasomaculatus

Addaxantilopen (Addax nasomaculatus) eller mendesantilopen som den också kallats, är något mindre än oryxantilopen. Mankhöjden är ungefär en meter och kroppsvikten 90-125 kg. Den är kraftigt, nästan klumpigt, byggd. Rygglinjen är inte lika sluttande som hos oryxen. Halsen är grov men huvudet av ordinär storlek. Båda könen har horn som är långa och något spiralvridna. Svansen är tämligen kort och avslutas med en hårtofs. Färgen är grå på ovansidan och vit på buken. Halsen är täckt av en tjock man som är mörkare liksom även huvudet. Nedanför ögonen har den ett tydligt vitt tvärband, som även går upp med ett par smala strimmor mellan ögonen.

Addaxantilopen klassas som akut hotad. Tidigare fanns de över hela Saharaområdet, men numera tror man att färre än sammanlagt 500 individer förekommer i vilt tillstånd (i bestånd om 50-200 individer) i Niger, Tchad och vid gränsen mellan Mauretanien och Mali.

Man har fört in addaxantiloper i naturreservat, nationalparker och djurparker över hela världen i syfte att öka beståndet.

Addax (Addax nasomaculatus) adult male and juvenile

Skriv en kommentar

Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper