Antiloper

Gerenuk (giraffantilop)


Litocranius walleri

Namnet Gerenuk är somaliska och betyder "giraffhalsad". Gerenuken, kallas även giraffantilop och giraffgasell. De har långa ben, lång hals och lång tunga. Därtill kommer att de är "specialbyggda" i bakbenen, så att dessa kan böjas bakåt - uppåt helt i kroppens förlängning. Sin föda söker den högt uppe bland grenarna, snarare än på marken. Stående upprest på bakbenen når de högre upp i buskarna än alla andra antiloper. Den har ofta inte tillgång till någon annan vattenkälla än födan den äter och är därför noga med att bara äta de bästa löven, skotten och knopparna. Den äter också blommor, frukter och klängväxter.

Gerenuken (Litocranius walleri) är en gracilt byggd gasell som främst karakteriseras av den ovanligt, långa halsen. Hannen väger 30-50 kg, honan sällan över 45 kg. Mankhöjden är 80-105 cm. Grundfärgen varierar från varmt rödbrun i Östafrika till ljust sandgul i Somalia. Typiskt är en mörkare markering som börjar som en smal strimma på halsens övre mittlinje vid öronbasen och som sedan löper ner över ryggen där den vidgas till en dadelliknande teckning. Gasellband saknas. Buken är vit, liksom insidan av benen, baksidan av låren upp till svansroten samt en ring runt ögat med en strimma löpande ned mot nosen. Endast hannen har horn. Dessa kan bli drygt 40 cm långa och är lyrformiga och tämligen kraftiga med tydliga ringar. De börjar växa tämligen sent, de första hornknölarna syns hos den unga kalven först i femmånadersåldern. Nosen ör smal och utdragen. Munnen har mycket rörliga läppar. Svansen når ned ungefär till hasspetsarna och är försedd med en tofs.

Gerenuken har välutvecklade facialkörtlar och körtlar på benen, vilka markeras av mörkbruna "knätofsar". Mellan klövarna har den interdigitalkörtlar.

Observationer av gerenuken: https://www.inaturalist.org/taxa/42364-Litocranius-walleri

20170621 4776 Meru Gerenuk
Gerenuks in Samburu

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2023-10-06 12:51:28, av Antilopkillen

Coola antiloper, såg en här om dagen i skogen.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper