Antiloper

Impala


Aepyceros melampus

Impalan (Aepyceros melampus) är en mellanstor afrikansk antilop som främst lever i sydöstra Afrika (på savanner i Kenya, Tanzania, Moçambique, Namibia, Botswana, Zambia, Zimbabwe, södra Angola, nordöstra Sydafrika och Uganda).

Impalan kan nå en mankhöjd på ca 90 cm, och väga upp till 65 kg. Deras päls är på ovansidan mörkt rödbrun och på sidorna av kroppen ljusare. Hakan, främre halsen och buken är gräddvita. På svansen och vid sidorna om svansen finns en svart strimma. Hannarnas räfflade horn, formade nästan som en lyra, kan bli nästan en meter långa. Honorna är något mindre än hannarna och saknar horn.

Impalans huvudsakliga föda är gräs och andra växter, men de äter även frukt. De är dagaktiva, som mest aktiva runt gryning och skymning, och spenderar nätterna med att idissla.

Impalorna är snabba och smidiga. Under flykt från rovdjur kan de nå höga hastigheter och kan göra hopp som är över 9 meter långa.

Impalor låter gärna oxhackare (fågelart) sitta på dem och picka bort diverse parasiter. De kommer åt där impalan själv inte når, som t.ex. öronen, nacken, ögonlock, och buken.

ImpalaSerengetiNationalParkMar2011
Impala

Skriv en kommentar

Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper