Antiloper

Dik-dik


Madoqua

Dik-dikantiloper (Madoqua) är ett släkte av antiloper som tillhör familjen gasellantiloper (precis som dvärgantiloperna). Vid fara ger dik-dikarna ifrån sig ett fågelliknande läte (”zick-zick”) och det är lätet som har gett dik-diken dess namn.

Dik-dikarna lever främst i östra Afrika där de håller till på träd- och busksavanner. De behöver bra skydd emot rovdjur så de brukar inte ofta bege sig ut på de öppna savannerna. Deras föda består främst av skott, knoppar och blommor.

De är små, graciösa och finlemmade djur där honorna ovanligt nog är större än hanarna. De har stora öron, långa halsar och ofta en hårtuss på huvudet. Hornen är mycket små och så även deras svansar.

Den största av arterna är Kirks dik-dik (Madoqua kirki) som kan väga upp till 7 kg och ha en mankhöjd på 45 cm.

Günthers dik-dik (Madoqua guntheri) väger mellan 4 och 5,5 kg, Salts dik-dik (Madoqua saltiana) väger mellan 2 och 4 kg och Silver dik-dik ((Madoqua piacentinii) är minst med sin vikt på 2-3 kg.

Dik-dik

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2023-10-06 12:53:33, av dikdikbeundrare

In av de mest magnifika antilop arter jag haft nöjet att möta, de stora öronen och oskyldiga ögon gör honom perfekt på middagsbordet.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper