Antiloper

Oryxantilop


Oryx

Oryxantiloperna, eller för att anknyta språkbruket bättre till de enskilda arternas namn, oryxarna, har en kraftig hästliknande kropp. De är mycket breda och höga över bogen och slankare över bakdelen. Mankhöjden är runt 120 cm och kroppsvikten 120-210 kg. Hannarna är större än honorna. Huvudet är långsmalt, öronen långa och breda, benen långa och gracila och även svansen är lång och närmast hästlik.

Den vanligaste arterna, Oryx gazella (som Sydafrika kallas gemsbock) och Oryx beisa (som i Östafrika kallas beisa eller bara oryx), är mycket vackert tecknade. Grundfärgen är gråbrun och nästan gräddfärgad med ett antal skarpt kontrasterande svarta markeringar. På nosryggen löper en svart bläs, och genom ögonen ett parallellt streck på var sin sida. Det går ett svart band längs med strupens undersida, två tvärband finns på frambenens överdel samt ett brett band längs kroppsidan. Hos den sydafrikanska underarten förekommer även svarta tecken på lår och korsrygg. Båda könen har horn. Hornen ärhelt raka och kan bli upp till 110 cm långa. Ofta är kons horn längre än tjurens men i gengäld smalare.

Den arabiska oryxen (Oryx leucoryx) har svarta markeringar endast på huvudet och benen. Dess horn är också långa och raka.

Sabeloryxen (Oryx dammah) har långa horn som är böjda bakåt i en vacker båge. Den saknar helt de svarta markeringarna och har i stället, på en grågul bottenfärg, rödbruna fält på halsens och benens sidor, samt mycket svagt bruna markeringar i ansiktet.

Oryx gemsbock
Reem-Lavan001 Oryx dammah 2

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2017-11-20 09:29:52, av lilly

oryxen hade inte så mycket fakta, men jag fick fram ganska mycket ändå!

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Antiloper.se - För dig som vill lära dig mer om antiloper